Organisatiestilte

Organisatiestilte. Een prachtig onderwerp dat vele verschijningsvormen kent en ik heb gemerkt dat het veel vragen en herkenning oproept. Heel fijn om te merken, want het is een onwijs belangrijk thema voor elke organisatie, wat mij betreft! Organisatiestilte gaat over de dingen in organisaties die eigenlijk gezegd of gedaan moeten worden om het werk goed met elkaar te organiseren, maar niet gezegd en/of gedaan worden. En het gebeurt in elke organisatie. In de ene meer dan in de andere en drijfveren kunnen bijzonder divers zijn. Soms is het heel bewust, soms bijzonder impliciet en onbewust, maar het is overal. Organisatiestilte kan bijzonder belemmerend zijn voor de ontwikkeling van organisaties en soms zelf zo belemmerend dat het het voortbestaan van de organisatie bedreigd. Het ongezegde in organisaties heeft vaak een grote impact op het wel of niet slagen van ontwikkelingsvraagstukken. In de afgelopen jaren heb ik me hier verder in verdiept. Het werkelijk ontsluiten van alle talenten en wijsheid in je organisatie is complex en vaak zijn oplossingen niet enkelvoudig. Ik help je graag om op zoek te gaan naar de juiste interventies die nodig zijn om wél die stappen te maken die je wilt met je organisatie.

Er zijn een aantal belangrijke factoren die organisatiestilte beïnvloeden.

Elk van deze factoren – psychologische veiligheid – werkt in de uitersten stilteversterkend. Er is dan ook ten alle tijden balans nodig binnen en tussen de factoren. Hoe die balans er voor jouw organisatie uitziet is uniek..

Heb jij het gevoel dat niet alles gezegd en/of gedaan wordt in jouw organisatie, maar dat dat wel goed zou zijn? Dan is het goed om op zoek te gaan naar die interventies die dit in beweging kunnen brengen. Om een goede inschatting te kunnen maken welke interventies de grootste of meest belanghebbende impact zullen hebben, is het belangrijk om vooraf gedegen onderzoek te doen naar organisatiestilte binnen de organisatie. En soms is het eenvoudig en met een kleine interventie opgelost. Soms is het nodig om terug te gaan naar de tekentafel, omdat het fundament – structuren – waarop de organisatie rust niet meer kloppen. Dan zullen interventies veel ingrijpender zijn.

Wil je meer weten over organisatiestilte en wat ik voor jou en jouw organisatie kan doen? Ik denk graag met je mee!