Aflevering 10. Over huisvesting en mobiliteit als interventie voor gedragsverandering met Mirjam de Keizer

Ze is charmant, eerlijk, grappig en waanzinnig slim: Mirjam de Keizer. Met Mirjam ben ik in gesprek over de plekken en manieren waarop we ons werk doen. Mirjam is gespecialiseerd in huisvesting en mobiliteit. Het wijzigen van de fysieke werkomgeving is een van de meest krachtige interventies om houding en gedrag van mensen in organisaties te veranderen. En ook juist daarom houdt Mirjam er zo enorm veel van. ‘Huisvesting kun je vastpakken. Dat vind ik zo fijn!’ vertelt Mirjam bevlogen. Mirjam is creatief en dat merk je in de sprongetjes die ze steeds maakt tijdens het gesprek. Je hoort haar bijna denken en steeds komt ze tot nieuwe ideeën en inzichten. Heerlijk om naar te luisteren en het met haar te hebben over de vele ballen die zij in de lucht houdt. 

Mirjam vertelt over goed volgerschap. Ze heeft het over volgerschap en groepsdynamica en hoe die zich in deze tijd ontwikkelen. Ze weet dat de rol van de leidinggevende wezenlijk verandert door het werken op afstand. Als leider heb je ‘slechts’ een faciliterende rol en wordt de sturende rol steeds kleiner. Je kunt de groep niet ‘controleren’, dat is een illusie. Leiden en volgen gaat meer en meer over vertrouwen en dat legt Mirjam prachtig uit. En misschien hebben we ‘de manager’ in de vorm die we die nu veel kennen wel niet meer nodig? #leidinggevenopafstand. 

We hebben het over het ABC’tje, fietsfiles, het nieuwe werken, over gil-en-ren- en stilteruimtes op school. Over een ‘gewoon-even-niet-momentje’, over werkrituelen en wat wel en niet werkt in deze tijd. Dit en veel meer in deze aflevering van Charlees’ Podcast. Laat je meevoeren op de energie van deze bijzonder scherpe dame.

‘We hebben er al mens behoefte aan om onderweg te zijn.’

– Mirjam de Keizer –